torstai 17. lokakuuta 2013

Punajuuripesto

Jopas oli pitkä odotus seuraavalle reseptille. Pahoittelut siitä. 
Mutta eikös se vaan olekkin niin, että hyvää kannattaa odottaa? 
Vanha sanonta, mutta pätee tänäkin päivänä. Nimittäin, tämä on todellista herkkua jos satut pitämään punajuuresta.
Joku siellä heti jo kerkesi ajattelemaan, että "yök..en syö.." 
Ja  niin ajattelin minäkin vielä loppukesästä, mutta onneksi söin! Koska vihdoin punajuurelle mahdollisuuden antaneena ajattelen nyt syssymmällä aivan päin vastoin. Nykyään punajuuri on päässyt jopa herkkuruokalistalleni! Edelleenkään en silti innostu niistä kaupan valmiista punajuurisalaateista ym.. Mutta ainakin seuraavan ohjeen makuyhdistelmät saavat veden kielelleni ja ilon mielelleni. (Näköjään myös runosuoneni kukkimaan. Heh.)

Punajuuri on vähäenergistä ja säilöö sisällään paljon revinteita, kuten kalsiumia, kaliumia, natriumia, magnesiumia, kuparia, rautaa ja sinkkiä. Punajuuresta saa myös A-,E-,C- ja B- ryhmän vitamiineja. Siksiskin siis olen iloinen, että rohkenin sitä pitkästä aikaa maistamaan ja jopa vähän hoksahdinkin sen makuun. Niin ja ihan kaikenlisäksi punajuuri on väritykseltäänkin kaunis!

Nyt reseptivuorossa on siis punajuuripesto. 
Idean sain yhdeltä IhaNaiselta, kun hän vinkkasi tekevänsä punajuuresta usein maistuvaa pestoa. En ollut ennen itse kokeillut, mutta muutamia eri ohjeita yhdistelemällä ja fiiliksen mukaan aineksia lisäilemällä sain niin maukkaan peston aikaan, että lurpsista vaan! Täydellistä tämä pesto on mielestäni Lohen (miksei jonkun muunki kalan) kanssa. Pinjansiemenet ja Rucolan lehdet tuovat ihanaa lisää. Itse lisäsin peston sekaan vuohen juustoa, mutta jos vuohen juusto ei satu olemaan omaan makuusi, sen voi korvata ihan hyvin jollain omalla suosikillasi.



Voit lisäksi pyöräyttää pestoa pastan sekaan. Itse en pääsääntöisesti syö pastaa missään muodossa, mutta silloin tällöin herkuttelen bataatti - tattari pastalla. Se on aika kummallisen väristä ja koostumus ei ole ihan perus pastan nähnyttä, mutta suosittelen siirtämään ennakkoluulot sivuun ja maistamaan. Sitä saa ainakin eri luontaistuotteisiin ja hyvinvointiin keskittyvistä kaupoista ja uskoakseni myös hyvin varustelluista supermarketeistakin. Tattaria siinä on 95% ja Bataattia 5%. Se sopii hyvin keliaakikolle tai muuten vaan gluteenia välttävälle. Ja ommuute hyvää! :)



Punajuuripesto

Gluteeniton, Munaton, Laktoositon (Lehmänmaidoton)

2 kpl isoa keitettyä punajuurta
pari desiä viinietikkaa punajuurten liotukseen

kourallinen manteleita
kaksi kourallista tuoretta basilikaa
3 valkosipulin kynttä (maun mukaan enempi/vähempi)
n.60 g vuohenmaitojuustoa
iso loraus oliiviöljyä (n.3 rkl)
ripaus valkopippuria
puoli teelusikallista suolaa (esim. ruususuolaa)
ripaus valkopippuria

Pilko pehmeäksi keitetyt punajuuret muutamiksi lohkoiksi. Kaada viinietikka kuppiin ja laita punajuurilohkot etikan sekaan odottelemaan noin puoleksi tunniksi.
Kaada sitten etikka pois ja laita punajuuret tehosekoittimeen. Lisää kaikki muutkin ainekset sekaan ja surauta pesto valmiiksi. Mausta. Toki voit käyttää myös sauvasekoitinta. Huomioi silloin, että kuppi jossa ainekset on, tulisi olla kapea ja korkea reunuksinen. Muutoin voit varautua siivoushommiin.




Valmiin peston voit lötkäyttää lisukkeeksi haluamasi ruoan päälle, viereen tai sekaan. Tai jos olet näperrystuulella, voit pursottaa peston kauniiksi ruusukkeiksi pursottimella.

Punaisia herkkuhetkiä! :)

-Tiia











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti